Причини за лошата работа на ултразвучниот чистач

2021-06-18

Оваа статија ги сумира причините за лошата работа на машината за чистење со ултразвук. Ако ефектот на работа на машината за чистење со ултразвук не е добар, тоа во голема мера ќе влијае на нормалната работа и работа на машината за чистење со ултразвук. За да го обезбедиме ефектот на работа на машината за чистење со ултразвук колку што е можно, да анализираме што влијаело на ефектот на работа на машината за чистење со ултразвук. Операцијата наултразвучно средство за чистењеглавно е под влијание на пет фактори, вклучувајќи ја и густината на моќноста на ултразвучниот чистач; ултразвучна фреквенција; температурата на ултразвучниот чистач; време на чистење; други фактори.
1. Температура наУлтразвучно чистење
Ултразвучниот ефект на кавитација е добар на 40℃ ~ 50℃. Колку е повисока температурата, толку е попогодна за распаѓање на нечистотијата, но кога температурата ќе достигне 90 ℃, тоа ќе влијае на ефектот на ултразвукот и ќе го намали ефектот на чистење.
2. Времето на чистење на ултразвучниот чистач
Колку подолго е времето за чистење, толку е подобар ефектот, освен за специјални материјали
3. Други фактори наултразвучно средство за чистење
Постојат многу фактори кои влијаат, како што се видот на течноста за чистење и нечистотијата.
4. Густина на моќност на ултразвучно средство за чистење
Колку е поголема густината на моќноста, толку е посилен ефектот на кавитација, толку е подобар ефектот на чистење и поголема брзина на чистење. Висока густина на моќност треба да се користи за тешки за чистење, а мала густина на моќност треба да се користи за прецизни работни парчиња. (Општо земено, густината на ултразвучната моќност на машината за чистење треба да биде избрана на 0,5/cm2)
5. Ултразвучната фреквенција наултразвучно средство за чистење
Колку е помала фреквенцијата, толку е подобра кавитација, а колку е поголема фреквенцијата, толку е подобар рефлексниот ефект. За едноставни површини
Се користи ниска фреквенција, висока фреквенција треба да се користи за сложени површини и длабоки слепи дупки. (20KHz, 28KHz, 40KHz, 80KHz, 0,8MHz)
  • Email
  • Whatsapp
  • Skype
  • QR
We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy